Tíz éve lépett érvénybe a Summorum pontificum

2007. szeptember 14.-én, a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén lépett érvénybe az a pápai jogi dokumentum (Summorum Pontificum), amely újraszabályozta a római rítus hagyományos formája ünneplésének lehetőségeit. 

Hálával a Gondviselő Isten iránt
szentantali kegytemplom 2017.IX.10

A 10. évfordulón hálával köszönöm a Gondviselő Istennek, hogy a Szentatya által megengedte, hogy a keresztény katolikus hitünknek ez a kincse ne menjen feledésbe, hanem továbbra is a megváltás gyümölcseiben  részesítse, kegyelemben gazdagítsa, építse az Egyházat, s az Egyház általa méltó módon kifejezhesse imádását, hódolatát, szeretetét a Szentháromság egy Isten iránt. 
Gyerekkortól magamban hordoztam a vágyat az ősi rítusunk megismerésére. Akkor csak azt tudtam belőle, amit a mácsédi hívektől hallottam, hogy ez régebben így volt, úgy volt, amúgy volt. A sekrestyében napirenden találkoztam azokkal a könyvekkel, amelyek az ősi rítushoz tartoztak, csak immár használaton kívül voltak. Egyszerűen érdekelt az, hogy hogyan is ünnepeltek az előttünk élők. A megújított, egyszerűsített szertartás realitás volt a számomra, a mindennapok realitása, s ma is az, de éreztem, hogy a  korábbi gyakorlat ismerete megbecsülése nélkül gyökértelenné válunk.  Ráaadásul azt is felfedeztem, hogy még a megújított szertartás gyakorlata is  sokszor messze van attól, amit Egyházunk elvárna vele kapcsolatban, így szükséges az állandó tanulás, fejlődés, igényesség, ami a liturgiát illeti. Ebben is nagyszerű segítséget nyújt a régi rítus ismerete, gyakorlata.   Attila plébános.

A  hagyományos római szertartás

Úrfelmutatás a régi rítus miséjében
A római szertartásnak a ma leggyakrabban használatos ún. rendes formája mellett a Római Katolikus Egyházban érvényben van a rendkívülinek nevezett, hagyományos, korábbi formája is.
A megújított szertartással 1970 óta találkoznak szinte napirenden a hívek. A hagyományos szertartás elsősorban 1970 előtt volt a római szertartás formája, újabban ismét  egyre többen fedezik fel, annak köszönhetően, hogy sok embert érdekel római katolikus vallása gyökerei, múltja, fejlődése.
A hagyományos szertartás az Egyház nagy kincse. Évszázadokon keresztül hozzátartozott a keresztény katolikus nemzedékek életéhez, szentek seregei  ünnepelték ezen a módon az istentiszteletet, hűségesen őrzi és továbbhagyományozza az Egyház hitét, s az istentiszteletnek méltó külső megnyilvánulása.
2017.IX.10

A rendkívüli szertartás szabályozása:

A rendkívüli szertartás végzése az alábbi dokumentumok alapján és figyelembevételével lehetséges:
•    XVI: Benedek pápa, Summorum pontificum motu proprio apostoli levele, 2007.07.07
•    Ecclesia Dei Pápai Tanács: Universae Ecclesiae c. instrukciója, 2011.04.30


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Támogatókat keresünk a bagotai szent Anna templom szentélyéhez tarozó  alábbi tárgyainak restaurálásához: Érdeklődés a +421 917 350 300 pl...